2018
2018

Явор Гърдев

Роден през 1972 г., магистър по философия от Софийския университет и по театрална режисура от Националната академия за театрално и филмово изкуство. Един от най-значимите български режисьори, поставил четиресет спекаткъла в България и в чужбина, сред които: „Хамлет“, „Крал Лир“ и „Бурята“ на Уилям Шекспир, „Пиесата за бебето“ и „Козата или Коя е Силвия?“ на Едуард Олби (лично одобрена от него), „Ръкомахане в Спокан“ и  „Пухеният“ на Мартин Макдона, „Квартет“ на Хайнер Мюлер, „Грозният“ от Мариус фон Майенбург, „Нощна пеперуда“ от Пьотр Гладилин, „Крум“ на Ханох Левин, „Чайка“ на Чехов, „Живот x 3“ на Ясмина Реза и др.
Неговият дебют в игралното кино -„Дзифт“ спечели деветнадесет български и международни награди, включително „Сребърен Свети Георгий“ за най-добра режисура в на 30-тия Международен Кинофестивал в Москва. Дзифт беше българското предложение за Оскар в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“ за 2008 г.

„Чамкория“ по романа на Милен Русков, сценична адаптация на Явор Гърдев и Захари Бахаров, печели награда „Златен кукерикон“ за най-добър сатиричен и комичен спектакъл. „Пияните“ на Иван Вирипаев печели Икар (шести пореден за Гърдев и неговите представления) за най-добър спектакъл за сезон 2017/2018.
фотографии: Яна Лозева

Погледни още...