2018
2018
„Варна Лит” е литературен фестивал, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 и беше с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Литературата “влезе” в класните стаи на близо 50 училища и извънкласни школи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.
Учениците се срещнаха с любимите си автори и се забавляваха, преодолявайки бариери и предразсъдъци. Четенето е нещо хубаво и интересно — извън списъците със задължителна литература, извън рамкиращото „трябва” — то може да бъде както полезно, така и забавно.

“ВарнаЛит” създаде условия за разговор между поколения, насърчи разкриване и развитие на творческия потенциал у децата чрез срещи, работилници и артистични изяви. Фестивалът беше изключително топло приет от варненци и отлично отразен в националните медии.
И тази година основната програма ще представи съвременни чуждестранни и български автори с принос в популяризирането на четенето и литературата както сред деца и тийнейджъри, така и с цялостно културно значение. Срещите ще бъдат организирани в училища, библиотеки, галерии, музеи и различни алтернативни пространства. Съпътстващата програма ще включва дискусии, прожекции, работилници, изложби, концерти. Амбицията на екипа е фестивалът да се превърне в неотменима част от културната програма на града, да се развие като ежегодно и очаквано събитие, привличащо във Варна най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен “посланик”.
Темата на тазгодишното издание на фестивала е Разказвачът в мен (The Storyteller in me) и фокусът е върху разнообразните аспекти на разказването – художествена литература, публицистика, кино, театър и дори музика. Предвидили сме срещи с награждавани и известни писатели, но също така и с режисьори, актьори и изпълнители.
Разказването на истории е основна човешка потребност. То е средство както за развлечение, така и за споделяне на опит и акумулиране на знание. А в съвременния свят достъпът до полезно знание е едно от най-ценните придобивки.
Гости на фестивала са: Владимир Зарев, Алек Попов, Теодора Димова, Ей Джей Фин, Валери Станков, Захари Карабашлиев, Делян Момчилов, Доминик Карило, Георги Тошев, Дамян Дамянов, Венсант Винел, Весела Фламбурари, Георги Бърдаров, Иво Иванов, Гери Турийска, Искра Урумова, Светослав Иванов, Елена Владова, Людмил Станев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, Виктор Божинов, Явор Гърдев, Стефан Вълдобрев и др.
Сдружение „МЛФ ВарнаЛит” организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура” на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, бизнес и др.

Ще се видим във Варна!