2018
2018

Виктор Божинов

Режисьор, продуцент, сценарист, Виктор Божидаров Божинов е роден 1972 г. В София. Завършил е семестериално специалност „Филмова и Тв режисура“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с худ. ръководител проф. Хр. Христов.Докато следва, негови курсови работи са участвали в селекциите на някой от най-престижните международни фестивали за късометражни филми (Мюнхен, Оберхаузен, Тампере, Клермон Феран, Драма).
Работил е като Асистент Режисьор в редица международни продукции с някои от най-авторитетните режисьори на световното кино (Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, Братя Тавиани и Тимур Бекмабетов).
През 2004 г. създава кастинг агенция „Талънт Партнърс“. Агенцията работи активно с международни проекти и по този начин се случват някой от най-големите пробиви на български актьори в големи филми („Страстите Христови“ реж. Мел Гибсън и „Хари Потър и огненият бокал“).
В периода 2007-2009 г. работи като Втори Режисьор в Русия. Проектите, в които участва са продуцирани от големите Холивудски мейджъри – Сони Пикчърс, Уорнър и Фокс.
След 2009 активно участва в създаването на новата вълна от успешни български телевизионни сериали. Режисирал и консултирал производството на голяма част от епизодите на „Стъклен дом“, “Столичани в повече“, „Кантора Митрани“, “Връзки“.
Заедно с продуцентите Димитър Митовски и Иван Дойков участва в създаването на най-успешният български телевизионен сериал „Под прикритие“, продуциран от БНТ. Режисира и участва в написването на сценариите на 3/4 от всички епизоди.
През 2013 година е Режисьор и Креативен продуцент на руската адаптация на американския сериал „Кости“(„Bones“).
През 2014 реализира проекта „Полетия” за руската компания iLike Production – Москва
През периода 2015 – 2017 работи по първия си игрален пълнометражен филм «Възвишение» по романът на Милен Русков. Премиерата се състоя на 10 Ноември на над 65 екрана в цялата страна, като това е най-широко разпространеният български филм до момента. Гледан е от над 140000 зрители, което го прави най-гледания български филм за последните 8 години. Задържа се на екран в кината в продължение на 6 месеца, което е прецедент в новата история на българското кино.

Погледни още...