2018
2018

Александър Въчков

Александър Въчков е роден в София през 1968 г. Завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националната художествена академия. Доктор по изкуствознание.
Работи в областта на историята, военния костюм, илюстрация и оформление на книги, рисува комикси.
Автор е на шест книги посветени на военната история, униформите и въоръжението на Българската войска. Работи като консултант в киното. Участва в създаването на „Последния господар на Балканите“(Франция, Гърция, България), „Турски гамбит“(Русия), „Врагове“(България), на сериалите „Дървото на живота“(2 сезон), „Границата“ и др. Консултира и редица музеи в страната. Автор е на идейния проект и интериорното решение на музея „Средновековен Царевград Търнов“ в гр. Велико Търново.
Като оформител и илюстратор участва в създаването на няколко многотомни илюстрирани детски енциклопедии с над  200 000 тираж. Интересите му са в областта на енциклопедичната научна илюстрация, историята и детските книги. Сътрудничи и в периодичния печат. От  2015 г. рисува легендарния инспектор Стрезов в списание „ОСЕМ“.
Дългогодишният му интерес към деветото изкуство има за основа една от най-големите колекции на комикси в България с над 15 000 заглавия. Един от малкото изследователи на това изкуство у нас. Представя родния комикс на фестивалите в Лесковац, Белград, Лодз, Варшава, Москва. Куратор е на няколко изложби на рисувани истории в България-„Повторното начало“, София, 2011, „Ретроспекция на модерния комикс във Варна“,Варна, 2012, „Първа национална изложба на комикса“, София, 2013, „Комикс експо“, София, 2014 и др. Има редица публикации по темата в българския и чуждестранния периодичен печат.
Рисува и комикси, предимно фантастика и на историческа тема. Неговата авторска поредица „Владетелите на България“ се ползва с широка популярност. Комиксът „Заветът на кан Кубрат“ чрез дарителска кампания е отпечатан в 120 000 тираж и в две последователни години учениците от трети и четвърти клас в цялата страна го получават като подарък.
Занимава се и с преподавателска дейност. Освен лекциите в Националната художествена академия води и различни комикс работилници с деца на различна възраст.

Погледни още...